Adesea expertii afirma faptul ca banii cheltuiti pe experiente aduc fericirea si nu cei irositi pe obiecte si lucruri materiale. Si ce experienta mai buna si mai memorabila poate sa existe in afara de a calatorii si a descoperi locuri si senzatii noi, unice, de fiecare data?

Cu siguranta fiecare persoana are o lista de calatorii sau de experiente unice pe care doreste sa le exploreze o data-n viata. Indiferent ca optati pentru o incursiune in gastronomia locala, sa va aventurati in drumetii in necunoscut, sa va potoliti setea de adrenalina prin sporturi extreme, sa calatoriti voluntar in state defavorizate pentru a-i ajuta pe cei aflati in nevoie sau de ce nu, sa imbinati utilul cu placutul si sa transformati calatoria intr-un loc de munca.

Mai jos am alcatuit o lista de experiente exceptionale legate de calatorie pe care nu ar trebui sa ezitati sa le adaugati pe lista voastra.

1. PARTICIPATI LA UN FESTIVAL TRADITIONAL

Spre exemplu, timp de trei saptamani, in septembrie, mii de oameni ajung  in Munchen pentru una dintre cele mai mari sarbatori din lume. Oktoberfest include cantitati exorbitante de bere germana si traditionalul bratwurst, plimbari pline de amuzament si muzica live. Dacă sunteti destul de norocosi sa ajungeti in capitala bavareza pentru acest festival nu ezitati sa imbratisati spiritul locului in costum traditional.

2. VOLUNTARIAT IN AFRICA

Nimic nu se compara cu sentimentul de solidaritate. Cu momentul in care ajungi in regiunile defavorizate ale lumii pentru a oferi o mana de ajutor pentru cei mai putini norocosi. Experienta simtita in momentul in care un copilas iti multumeste pentru lectia predata la clasa gratuit, sau pentru biblioteca pe care tocmai ai construit-o si ai dotat-o, este inexplicabila si merita incercata fara ezitare!

3. AVENTURATI-VA INTR-UN SAFARI

Contactul cu natura si salbaticia aflata in propriul habitat este o aventura care va poate schimba viata. Zona protejata Ngorongoro este o destinatie unica si un exemplu perfect pentru o astfel de experienta. Considerat o  bijuterie a coroanei, aici se gaseste un crater vulcanic cu o suprafata de 260 kilometri patrati si o adancime de 600 de metri si o inaltime de aproape 2600 de metri. Este un loc inedit care include toate ecosistemele din Africa de Est: pasuni, paduri, lacuri, elefanti, rinoceri, bivoli de apa, lei, leoparzi si multi altii, care coabiteaza in buna armonie cu triburile de massai si cu turistii care se aventureaza sub reguli stricte pentru a face safari.

4. ADMIRATI AURORA BOREALA

Puțini oameni sunt destul de norocosi să vadă Luminile Nordice, care se imbina armonios si danseaza uluitor pe cerul aflat dincolo de salbaticia si frigul cercului arctic. O priveliste remarcabila care cu siguranta este o experienta unica!

5. RELAXATI-VA IN PISCINELE NATURALE ALE ISLANDEI

Laguna Albastra a Islandei se afla pe prima pagina a fiecarui ghid de calatorie din Reykjavík, dar tara are de fapt zeci de bazine cu izvoare termale dispersate pe toata insula. Experienta imersarii intr-o cada fierbinte naturala in mijlocul unui teren vulcanic este ceva care ar trebui sa existe pe lista fiecarui calator. Tara din nordul Europei este, de asemenea, locul perfect pentru a vedea lumina nordica mentionata anterior. Incercati sa planificati o calatorie intre august si aprilie pentru cea mai buna șansa de a vedea spectacolul.

6. CAUTATI SA VIZITATI LOCURI UNICE PE GLOB

Fie ca vine vorba de drumuri scenice, constructii antice sau megalitice, pe fiecare continent exista o serie de minuni unice care merita experimentate. Cateva exemple ar putea fi: Cappadocia ( Turcia), Ruta 66 din America, situl arheologic Machu Picchu din Peru, Taj Mahal (India) s.a.

7. AVENTURATI-VA INTR-O CALATORIE NEPLANIFICATA

Oare daca ne-am urca intr-o zi in masina sau am cumpara un bilet de avion spre o destinatie complet necunoscuta si ne-am aventura neplanificat ce s-ar intampla? Va spun sincer ar fi o experienta remarcabila din care cu siguranta fiecare calator va avea multe de invatat!

8. TRANSFORMATI CALATORIA INTR-O SURSA DE VENIT

De cate ori v-ati dorit sa vedeti un loc dar bariera financiara constituia un impediment? Daca va place sa calatoriti si iubiti sa vedeti cat mai multe locuri frumoase de pe Mapamond de ce sa nu transformati aceasta pasiune intr-o sursa de venit? Un job care poate ilustra cel mai bine aceasta experienta este cel de insotitor de bord.

9. INCERCATI-VA LIMITELE EXPERIMENTAND CEVA EXTREM

Bungee Jumping sau Sky Diving se numara printre exemplele care pot fi date pentru aceasta experienta. Suna prea extrem sau periculos? De ce sa nu incercati? Cu siguranta daca incercati sa faceti Sky Diving pe deasupra Alpilor Elvetiei veti avea ce povesti nepotilor si nu veti regreta!

10. INTOARCETI-VA IN TIMP

Nici o senzatie nu poate fi comparata cu o intoarcere in timp. Parcul tematic Puy du Fou din Franta va vine in ajutor daca doriti sa uitati complet de secolul 21.