Cand spunem ca vrem sa calatorim nu trebuie sa ne gandim doar la destinatie, la cazare sau la obiectivele turistice pe care le vom vizita. Un aspect important al unei calatorii este mancarea. Locul unde mancam si ce mancam ne pot influenta foarte mult impresia despre aceea calatorie. Nu trebuie sa fim gurmanzi, ca sa apreciem un restaurant bun sau un preparat care consumat „acasa la el” poate deveni unul dintre aspectele pozitive din calatorie. De cate ori nu ati auzit afirmatia „A fost  frumos, dar mancarea a lasat de dorit? ” Pentru tine cat de importanta este mancarea si aspectul gastronomic intr-o calatorie? Obisnuiesti sa testezi mancarea locala, sa te delectezi cu noi arome, sau preferi celebrul „fast food” de la coltul strazii?

Dupa ce am realizat un Top al celor mai bune hoteluri din lume, ne-am gandit sa incercam sa impartasim cu voi, dragi cititori si un Top al celor mai bune restaurante din lume.

  1. OSTERIA FRANCISCANA – MODENA, ITALIA

Acest restaurant a fost votat de peste 1000 de experti in gastronomie din intreaga lume ca fiind numarul 1. Linistitul restaurant condus de Chef Massimo Bottura, situat pe o strada laturalnica, a reusit sa obtina „coroana” globala, reflectand creativitatea, abilitatea si pasiunea intensa a Chef-ului care a avut curajul sa aduca ceva diferit traditiei italiene. In acest restaurant se pot explora bucatarii traditionale, asculta jazz si nu in ultimul rand, desi ceva neobisnuit pentru aceasta categorie de restaurante, se serveste meniu a l carte.

  1. EL CELLER DE CAN ROCA – GIRONA, SPANIA

Acest restaurant, afacere de familie este gestionat de 3 frati, specializati pe domenii diferite: bucatar, somelier si patiser. Asadar creativitatea lor combinata este aproape coplesitoare transformand restaurantul intr-unul din cele mai iubite restaurante din lume.

  1. ELEVEN MADISON PARK – NEW YORK, SUA

In acest restaurant, prepararea mancarii devine o arta fiind inspirata din bucataria elvetiana. contextul ambiental al restaurantului este axat pe confortul clientului iar bucatarii sunt concentrati pe ruperea granitelor dintre bucatarie si sala de mese, astfel in cat intreaga experienta din acest restaurant devine una armonioasa.

  1. CENTRAL – LIMA, PERU

Despre ce e vorba aici? Restaurantul Central isi poarta oaspetii intr-o adevarata experienta peruviana, de la Amazon pana la Coasta Pacificului. Meniul de degustare Central porneste de la 20 de metri sub nivelul marii si se deplaseaza pana la 4.100 de metri, subliniind ingredientele peruviene care cresc la diferite altitudini.

  1. NOMA – COPENHAGA, DANEMARCA

Gastronomia scandinava care s-a extins in intreagalume a luat nastere in anul 2003 in capitala Danemarcei cand Rene Redzepi a reinviat produsele traditioanale nordice prin tehnici de gatit contemporane. Restaurantul ofera o atmofsera simplista si relaxanta cu un stil nepretentios si naturalist.

  1. MIRAZUR – MENTON, FRANTA

Restaurantul situat pe partea franceza a rivierei mediterane, la doar cativa pasi de granita cu Italia iar preparatele sunt rezultatul unui mix italiano-argentinian.

  1. MUGARITZ – SAN SEBASTIAN, SPANIA

In spatele magicului restaurant se afla nimeni altul decat al doilea cel mai renumit bucatar al Spaniei, Andoni Luiz Aduriz. Bucataria basca combina adesea ingredintele marine cu cele montane iar atmosfera restaurantului este unicata.

  1. NARISAWA – TOKIO, JAPONIA

Narisawa a inventat propriul său stil de bucătărie, Satoyama. Din moment ce orasele japoneze sunt inconjurate de păduri si ocean, oamenii săi trăiesc mana in mana cu natura, luand numai resursele cele mai necesare pentru viata de zi cu zi . Meniul cupinde ingrediente japoneze specifice fiecarui sezon, astfel incat experienta culinara devine o calatorie sezoniera in cultura japoneza. De asemenea acest restaurant este si printre cele mai renumite locuri din lume in materie de vinuri.

  1. STEIRERECK – VIENA, AUSTRIA

Imbina bucataria contemporana austriaca cu un stil modernoferiind astfel o experienta culinara de exceptie.

  1. ASADOR ETXEBARRI – AXPE, SPANIA

Amplasat sub munți într-un sat adormit la o oră de la San Sebastian, clădirea de piatră veche, care găzduiește Asador Etxebarri este o destinație în sine. Zona este liniștita împrejurimile fiind strabatute doar de sunetul clopotelor de la biserici și de sunetele ciudate ale unor animale din departare. Produsele din acest restaurant provin din productia proaspata a Chef-ului.