Alegerea cazarii poate fi uneori o sarcina destul de dificila. In timp ce unii apreciaza hotelurile de tip boutique, apreciind designul lor unic, altii ar putea aprecia locurile mai ieftine cu un mediu mult mai social.

Cazarea poate avea un rol decisiv in experienta calatoriei. Desi unii o percep ca pe un loc unde iti poti odihnii capul, gasirea unui loc care sa vi se potriveasca stilului, va poate schimba intreaga calatorie.

Cativa factori ar trebui luati in considerare in momentul in care decideti sa va planificati calatoria:

PRET – Cat de multi esti dispus sa cheltui?

MODUL DE REZERVARE – Esti un planificator sau un calator spontan?

CONFORT –  Care sunt standardele tale pentru confort si intimitate? Esti dispus sa imparti o camera sau un grup sanitar cu altii?

OPORTUNITATI SOCIALE – Sperati sa intalniti pe cineva la destinatie? Sa legati noi prietenii cu altii calatori sau cu localnicii?

PLUSURI – Inafara de un pat si un acoperis ce altceva ati dori sa mai aiba unitatea de cazare? Ex: WiFi, TV, Piscina etc

Dupa ce ati analizat factorii de mai sus cu siguranta veti opta pentru tipul de cazare care vi se potriveste cel mai bine. Mai jos aveti o lista cu cele mai populare unitati de cazare, impreuna cu cateva caracterstici principale.

HOTEL

Este optiunea principala pentru cei mai multi calatori. Hotelurile pot fi de mai multe feluri de la mariile lanturi internationale, hoteluri de tip  boutique, cele low-budget, precum si resorturile. Ele sunt cele mai frecvente in zonele urbane, si in destinatiile turistice.

Plus:  usor de rezervat online atat in avans cat si last – minute, intimitate, confort, facilitati extra, piscina, room service etc.

Minus: o optiune costisitoate, facilitatile extra pot genera costuri suplimentare, nu prea aveti sansa de a va intalni cu localnicii si cu cultura destinatiei, excursiile optionale si sursele de informare sunt destul de limitate.

HOSTEL

Sunt orientate pentru calatorii tineri, independenti, oferind atat camere private cat si comune la preturi reduse. La fel ca si hotelurile, se gasesc in zonele urbane si periurbane precum si in destinatiile turistice.

Plus: ieftin, usor de rezervat, spatiile comune faciliteaza interactiunea si conexiuniile intre calatori, personalul local este preietenos si primitor, facilitatile suplimentare includ adesea WiFi gratuit, mic dejun gratuit, bauturi de bun venit, party-uri locale, sfaturi de calatorie de la personal precum si ghiduri, harti sau pliante.

Minus: lipsa de intimitate si confort mai redus datorita camerelor si unitatilor sanitare comune

CASA DE OASPETI ( GUEST HOUSE)

Cazare locala, specifica familistilor, mai putin costisitoare decat hotelul dar ofera camere private. Sunt frecvente in tarile in curs de dezvoltare si in zonele rurale. Se intalnesc si sub denumirea de hanuri.

Plus: costuri scazute, rezervare la destinatie ( ideal pentru calatoriile spontane sau pentru tranzit), oportunitate de a intra in contact cu comunitatea locala, locuintele pot oferi o atmosfera calda si prietenoasa, in unele tari existand sub forma unor bungalowuri de bambus fiind astfel eco.

Minus: greu de rezervat in avans, sistemele de rezervare online sunt rare, facilitatile de baza nu sunt foarte diversificate si nu sunt adaptate standardelor inalte.

APARTAMENTE DE INCHIRIAT IN REGIM HOTELIER

Cele mai frecvente in orase.

Plus: mai mult spatiu, confort si intimitate decat intr-un hotel, va puteti preparara propria mancare, pot avea amplasamente favorabile

Minus: nu stiti ce veti primi la destinatie, comentarile si review-urile pot fii incerte sau lipsa, iar procesul de rezervare este unul durabil

GAZDUIREA/CUCH SURFING

Foarte popular in randul tinerilor calatori si exploratori pasionati de turism. Nu necesita planificare si rezervare fiind o optiune spontana si la indemana oricui. In marile destinatii turistice precum si in zonele rurale mereu veti gasi un loc de dormit pe canapeaua sau in camera de oaspeti a unui localnic.

Plus: costuri foarte scazute uneori chiar gratuitate, oportunitate pentru schimburi culturale, gazda poate fi un ghid bun care va va oferi sfaturi si de ce nu pote va va insotii in vizitarea imprejurimilor.

Minus: este destul de greu sa gasesti o gazda primitoare, iar fiind gazduit de un strain ar putea fi putin inconfortabil si ciudat.